dimarts

Return to Africa (04).


Durant les darreres quatre sessions del Toc de Queda, hem vist com les rítmiques sincopades i els cants tribals d'inspiració africana han esdevingut, en els darrers anys, un element de referència i una font d'inspiració d'alguns dels noms més memorables del pop i el rock dels darrers anys. Avui finiquitem l'especial amb noves evidències d'aquest interessant "territorimusical de coincidència". Africa, no només no comença al Pirineu, sinó que està plenament present en els enregistraments facturats sota el pont de Brooklyn, als estudis de Candem o a les raves de Reykiavik.



Vuit propostes més per cloure les connex
ions entre la "veta" africana i la creativitat dels artistes (més o menys) habituals del nostre programa. Avui visitem estudis londinencs que semblen estar ubicats a Bamako; recuperem a "castafiores" del passat hipnotitzades per la màga de productors com TIMBALAND o que conviden a participar als seus discos a bandescom KOKONO nº1. Tastarem receptes musicals tradicionalment africanes però cuites a Lisboa i Barcelona i recuperem "clàssics" del Toc de Queda en la seva vessant afrikaner més autèntica, tot i que menys coneguda. Himnes tribals, polirítmica, percussions etnogràfiques, caniballisme electrònic... la BSO ideal per rellegir «El cor de les tenebres»?. Aquest és el setlist:


Toc de Queda 30/03/2010.

01. THE VERY BEST: «Warm heart of Africa» (from Warm heart of Africa, 2009).

02. BJÖRK: «Earth intruders» (from Volta, 2007).
03. M.I.A. : «Hussel» (from Kala, 2007).
04. PANDA BEAR: «Good girl/Carrots» (from Person Pitch, 2007).
05. EL GUINCHO: «Prez Lagarto» (from Alegranza, 2007).
06. AU: «Are animals» (from Verbs, 2008).
07. IRON & WINE: «House by the sea» (from The Shepherd's dog, 2007).
08. THE DODOS: «Red and purple» (from Visiter, 2008).


Return to Africa (03).


Tercer programa dedicat a les sonoritats africanes per demostrar que, de Brooklyn a Baltimore o de Harlem a Oxford, els ritmes tribals, les melodies salvatges i els puntejats de guitarra amb reminiscències senegaleses segueixen tenint una vigència absoluta. Per evidenciar-ho us convidem a escoltar algunes cançons (una primera entrega que la propora setmana completarem) enregistrades durant les darreres temporades per bandes de l'escena "indie" (i de la no tant "indie").


Un productor i percusionista de Harlem treballant amb un dj etíop vía e-mail i arxius se so adjunts (BOLE 2 HARLEM); una banda universitària de Nova York que defineix les seva música com a Upper West Side Soweto (VAMPIRE WEEKEND); una proposta de psicodèlia que veu directament de la música magribina (YESAYER); passió des de Brooklyn per l'afro-beat i Fela KUTI, amb la col·laboració de John McENTIRE (ANTIBALAS); obscenitats rítmiques que semblen tretes de la sabana africana (ANIMAL COLLECTIVE) o puntejos de gutarra que han viatjat de Dakar a Londres via Curitiba. Tot això (i moltes altres coses) al tracklist d'avui.

Toc de Queda 23/03/2010

01. ANIMAL COLLECTIVE: "Derek" (from Strawberry Jam, 2007).
02. VAMPIRE WEEKEND: "Cape cod Kwassa Kwassa" (from Vampire Weekend, 2008).
03. BOLE 2 HARLEM: "Hoya hoye" (from Bole 2 Harlem, 2006).
04. BONDE DO ROLÊ: "Tieta" (from With Laser, 2007).
05. YEASAYER: "Gems" (from All hour cymballs, 2007).
06. DIRTY PROJECTORS: "Depression" (from Rise Above, 2007).
07. FOALS: "Balloons" (from Antidotes, 2008).
08. FOALS: "Big big love" (from Antidotes, 2008).
09. ANTIBALAS: "War hero" (from Security, 2007).
10. ANIMAL COLLECTIVE: "We tigers" (from Sung Tongs, 2004).


dilluns

Alex Chilton.



1950-2010

Us "linko" tot allò que vam dir del de Menphis al "Toc de Queda" d'ara fa 5 anys. Una gran pèrdua!

http://backincccp.blogspot.com/2005/09/alex-chilton-i-big-star-al-toc-de.html


Return to Africa (02).


Continuem l'experiment del Toc de Queda, amb una segona entrega de connexions africanes amb tres discos
(i alguna cua que ens va quedar penjada del programa anterior) que han marcat un abans i un després en la percepció que, des d'Europa i els EUA, hem tingut de la música arribada de més enllà del Sahara.

Amb alguna que altra excepció, avui dedicarem gairebé la totalitat del programa a repassar dos discos i un projecte que han estat referents en la recuperació o el (re)descobriment de les sonoritats africanes en els darrers anys.

En primer lloc la contundent i gegantina sèrie "Les Ethiopiques" (25 referències editades fins al present!) que des del seglell Buda Musique ens ha anat dosificant els ritmes "clàssics" i vintage de la música etíop facturada amb anterioritat al derrocament de Haile SELASSIE (és a dir, fins a mitjans del setanta). Noms com Mulatu ASTATKÉ, Alemayéhu ESHÈTÉ, Mahmoud AHMED o Seyfu YOHANNES són referents indispensables de la música africana que avui ens acompanyaran al Toc de Queda.


Escoltarem també el penúltim projecte del bateria Steve REID, que juntament amb el FOUR TET Kieran HEBDER i sota el paraigua de Domino Records va editar el 2007 un àlbum de jazz altament africanitzat (grabat al Senegal) anomenat "Daxaar". Un altre pou sense fons al mig de Sahel musical on des d'aleshores han anat a beure moltes bandes de la suposada "modernitat blanca anglosaxona".


I finalment el "detall" africanista de Damon ALBARN (estrella del pop britànic amb inquietuts cosmopolites) que repetint el que en el seu dia van fer Paul SIMON o Ry COODER, va editar el 2002 l'àlbum «Mali Music» (Honest Jons/EMI) on, acompanyat d'Afel BOCOUM i Toumani DIABATÉ s'endinsava -i alhora donava a conèixer a la inteligència musical britànica- en els sons i les textures de la música de Bamako.


Tracklist 16/03/2010

01. Mulatu ASTATKÉ: «Yèkatit».
02. Alemayèu ESHÈTÉ: «Telantena Zaré»
03. Beyene HABTÉ: «Embi Ila»
04. STEVE REID ENSEMBLE: «Intro»
05. STEVE REID ENSEMBLE: «Big G's family»
06. Damon ALBARN + Mali musicians: «Bamako city»
07. Damon ALBARN + Mali musicians: «Sunset coming on»
08. Toumani DIABATÉ: «Boulevard de l'Independance»

Return to Africa (01)

Al Toc de Queda hem provat de fer un experiment: sense voler sentar cap mena de càtedra i vistes les informacions que (re)situen el continent africà com a bressol de "noves tendències musicals " (Vampire Weekened, Björk, The Ex, Dirty Projectors, Animal Collective... i molts altres així semblen confirmar-ho) hem dirigt el zoom de la nostra càmera cap a Kinshasa, Bamako o Dakar per veure què s'hi està coent en aquestes ciutats i per intentar entendre quin és el suc que s'hi treu que tantes vitamines aporta a les noves generacions de l'indie. Durant tres setmanes passarem revista a la flor i la nata que ens tramet les seves creacions des d'Àfrica, intentarem descobrir algunes connexions entre la indústria musical anglosaxona i les "exòtiques" propostes africanes (Albarn, Coder, Koenig, Reid...) i finalment veurem con les bandes més habituals al nostre programa metabolitzen tanta proteina de mandioca.

Certament, des de fa ja alguns mesos, moltes són les bandes a través de les entrevistes, molts els periodistes musicals a través de la premsa especialitzada i molts els portals d'internet a través de la xarxa global que parlen i parlen de l'enorme potencial musical que prové del continent africà. Els puntejats i les melodies de Vampire Weekend, les caravanes de músics anomanades Africa Express, els ritmes tribals dels darrers treballs d'Animal Collective, les gires africanes de The Ex, el catàleg del segell belga Crammed o els darrers cartells de festivals com el de Gastonbury així ho confirmen.


Nosaltres hem intentat fer un petit tastet de les sonoritats més conegudes provinents del Senegal, la República Democràtica del Congo, Sudàfrica, Etiòpia, Nigèria o Mali i, fugint dels continguts habituals del Toc de Queda -després d'unes setmanetes de programes centrats en les novetats discogràfiques- us proposem tres programes per viatjar per Àfrica i per descobrir els vasos comunicants que connecten els barris de Bamako amb Brooklyn, la perifèria de Ciutat del Cab amb Bristol o els locals de Kinshasa amb els clubs de Portobello. Rítmica tribal i likembe.

No hi ha cap voluntat de fer res exhaustiu (no som un espai de World Music... per sort!) sinó només deixar-nos endur per interessants propostes musicals que ja han estat ateses profusament per músics que habitualment punxem.



Tracklist 9/03/2010

01. KASAI ALLSTARS: «Kafuulu BAlu».

02. KONONO nº 1: «Intro»
03. KONONO nº 1: «Kuke kule»
04. ORCHESTRA BAOBAB: «Sutukum»
05. Alí "Farka" TOURÉ: «Savane»
06. Alí "Farka" TOURÉ / Toumani DIABATÉ: «Hawa Dolo»
07. Youssou N'DOUR: «Bajjan»
08. AMADOU et MARIAM: «Magossa»
09. TINARIWEN: «Tenhert»