dilluns

Return to Africa (01)

Al Toc de Queda hem provat de fer un experiment: sense voler sentar cap mena de càtedra i vistes les informacions que (re)situen el continent africà com a bressol de "noves tendències musicals " (Vampire Weekened, Björk, The Ex, Dirty Projectors, Animal Collective... i molts altres així semblen confirmar-ho) hem dirigt el zoom de la nostra càmera cap a Kinshasa, Bamako o Dakar per veure què s'hi està coent en aquestes ciutats i per intentar entendre quin és el suc que s'hi treu que tantes vitamines aporta a les noves generacions de l'indie. Durant tres setmanes passarem revista a la flor i la nata que ens tramet les seves creacions des d'Àfrica, intentarem descobrir algunes connexions entre la indústria musical anglosaxona i les "exòtiques" propostes africanes (Albarn, Coder, Koenig, Reid...) i finalment veurem con les bandes més habituals al nostre programa metabolitzen tanta proteina de mandioca.

Certament, des de fa ja alguns mesos, moltes són les bandes a través de les entrevistes, molts els periodistes musicals a través de la premsa especialitzada i molts els portals d'internet a través de la xarxa global que parlen i parlen de l'enorme potencial musical que prové del continent africà. Els puntejats i les melodies de Vampire Weekend, les caravanes de músics anomanades Africa Express, els ritmes tribals dels darrers treballs d'Animal Collective, les gires africanes de The Ex, el catàleg del segell belga Crammed o els darrers cartells de festivals com el de Gastonbury així ho confirmen.


Nosaltres hem intentat fer un petit tastet de les sonoritats més conegudes provinents del Senegal, la República Democràtica del Congo, Sudàfrica, Etiòpia, Nigèria o Mali i, fugint dels continguts habituals del Toc de Queda -després d'unes setmanetes de programes centrats en les novetats discogràfiques- us proposem tres programes per viatjar per Àfrica i per descobrir els vasos comunicants que connecten els barris de Bamako amb Brooklyn, la perifèria de Ciutat del Cab amb Bristol o els locals de Kinshasa amb els clubs de Portobello. Rítmica tribal i likembe.

No hi ha cap voluntat de fer res exhaustiu (no som un espai de World Music... per sort!) sinó només deixar-nos endur per interessants propostes musicals que ja han estat ateses profusament per músics que habitualment punxem.



Tracklist 9/03/2010

01. KASAI ALLSTARS: «Kafuulu BAlu».

02. KONONO nº 1: «Intro»
03. KONONO nº 1: «Kuke kule»
04. ORCHESTRA BAOBAB: «Sutukum»
05. Alí "Farka" TOURÉ: «Savane»
06. Alí "Farka" TOURÉ / Toumani DIABATÉ: «Hawa Dolo»
07. Youssou N'DOUR: «Bajjan»
08. AMADOU et MARIAM: «Magossa»
09. TINARIWEN: «Tenhert»